fejlec
menusor
 
Bemutatkozás:
Elsõ kapcsolatunk a moszkvai õrkutyával 1995-ben kezdõdött. Nem kezdõ kutyásként ismertük meg ezt a fajtát, mivel elõtte pireneusi hegyi pásztorkutya tenyészetünk volt. A moszkvai õrkutyának egy nézése elég ahhoz, hogy bárki azonnal megkedvelje, mégis óva intek mindenkit, hogy kezdõként ezzel a fajtával induljon. Aki nem ismeri ezt a fajtát, nem feltétlenül kell a moszkvai õrkutyával foglalkoznia. Határozatlan gazda keze alá nem való. Ez a kutya nem ajánlható lobbanékony természetû embernek, s a tekintélyt parancsolni nem tudónak.
Az utóbbi idõben ugrásszerûen nõtt az érdeklõdés a moszkvai õrkutya iránt. Elsõsorban a megbízhatósága, a hihetetlen munkabírása, és az idõjárási viszonyokhoz való maximális alkalmazkodása miatt népszerû. Hatalmas termete következtében sokan azt gondolják, hogy barátságtalan. Az igazság az, hogy megbízható és éber õr, ugyanakkor végtelen nyugodt és csöndes, így azután nagyszerû családtag válik belõle. A gyerekekkel végtelenül türelmes és elnézõ, szívesen aláveti magát minden játéknak. Nem akaratos, lesi a gazdájának még a gondolatát is.
Az idegenekkel szemben általában barátságos vagy közömbös, s higgadtsága, türelme egészen addig tart, amíg veszély nem fenyegeti szeretteit, otthonát. Amíg nem fenyegetik biztonságát vagy tekintélyét (mindkettõ egyformán fontos számára), addig rendkívül elnézõ még fajtársaival is. Ám ahogy kikezdenek vele, azonnal ráront ellenfelére, és hatalmas erejével leszorítja. De ekkor sem "veszti el a fejét", és a rövid úton kivívott gyõzelme után - anélkül, hogy komolyabb sérülést okozna, vagy kapna - gyorsan lecsillapodik. A magyarázat egyszerû: bár nem kötözködõ, tisztában van erejével, ezért dominanciára tör. Nem tûri, hogy bárki megkérdõjelezze elsõbbségét.
Az FCI az el nem ismert fajtaként tartja nyilván a moszkvai õrkutyát. Ennek ellenére Magyarországon FCI törzskönyvet állítanak ki róla. Így bármely országban exportálható hivatalosan export pedigréével.

Untitled Document